Cum producem noi fagurii cu miere crescuti direct in borcan

Vă prezentăm mai jos cum producem noi fagurii cu miere crescuți direct în borcan

Unul din produsele aparte ale stupului, pe care l-aș încadra la secțiunea de apiterapeutice, este fagurele de miere crescut direct în borcan.
Avantajul principal al acestui produs este că are o valoare deosebită prin păstrarea perfectă a integrității fagurelui, adică a mierii și cerii și conservarea perfectă a tuturor substanțelor și principiilor active benefice pe care acestea le conțin. Este un produs în care intervenția umană este redusă către zero.

În continuare va descriu modul în care acest produs este obținut în LaStupina noastră.

Materiale folosite:

Podisor din lemn prevăzut cu orificii de acces
Borcane de sticlă noi și igienizate în prealabil;
Ceară de startare și sirop de miere.

LaStupina.ro

Podișorul special este realizat prin efectuarea într-un podisor clasic sau special conceput pentru acest lucru, a unor orificii cu dimensiunea apropiată de dimensiunea gurii borcanelor folosite. Găurile sunt puțin subdimensionate pentru a permite așezarea borcanelor pentru accesul albinelor în interior.

Faguri cu miere in borcan

Borcanele folosite sunt borcane de diferite forme și dimensiuni, de regulă borcane de volum mai mic pentru consum și borcane mai mari și cu aspect deosebit pentru prezentarea produsului. Foarte important este că acestea sunt noi, igienizate în prealabil și manipulate cu mare grijă. Acest lucru este valabil pentru toate ambalajele pe care le folosim. În acest exemplu am folosit borcane de 250 de ml de formă hexagonală.

LaStupina.ro

Ceară și sirop de miere. În prealabil borcanele sunt pregătite cu câteva picături de ceară și câteva de miere pentru startare și cu o peliculă de ceară, la baza gurii de închidere, care să permită aderența la podișorul de lemn fără a se deplasa. Evităm astfel riscul eliberării orificiului din podișor și accesul în exterior al albinelor. Ceara este pură, provenită din loturi de ceară din descăpăceală sau crescături de fagure

Procedura:

Odată ce toate materialele necesare au fost pregătite cu atenție, trecem la pregătirea stupului. Podișorul special se așează peste un corp de stup, în care avem o familie puternică, după ce în prealabil am îndepărtat catul. Peste podișor se plasează o ramă de distanțare, sau un cat, care să permită o înălțime a spațiului suficientă pentru introducerea în interior a borcanelor.

Faguri cu miere in borcan

Așezat peste corpul de stup care adăpostește cuibul, borcanele pregătite în prealabil cu ceară și stropii de miere sunt luați rapid în creștere.

LaStupina.ro

Mierea atrage albinele imediat ce borcanele sunt așezate pe cuib iar ceara va constitui fundația de la care albinele vor începe construirea noilor fagurași din borcane. Astfel, fagurii sunt luați rapid în creștere ținând cont că facem acest lucru în perioada unui cules principal puternic, în cazul nostru culesul la salcâm și folosim familii puternice.

LaStupina.ro

În momentul în care un borcan este lucrat, făgurașii crescuți în interior fiind perfect căpăciți, se procedează la scoaterea sa, îndepărtarea cu grijă a albinelor și înlocuirea cu un alt borcan gol. Se procedează la fel cu celelalte borcane până când culesul scade și borcanele nu mai sunt crescute.

Fagure crescut in borcan

După ce creșterea fagurilor din borcane s-a încheiat, borcanele sunt umplute cu grijă cu miere raw, provenită din rame cu miere integral căpăcite, stoarsă prin presare fără centrifugare într-un proces atent și rapid care să scurteze la minim contactul cu aerul.
Mierea folosită pentru completare poate fi tot de salcâm sau alt sortiment în funcție de dorința consumatorului.

fagure la borcan

Acum că v-am descris „cum producem noi fagurii cu miere crescuți direct în borcan” va rugăm să ne transmiteți părerea dumnevoastră și deasemenea să distribuiți acest articol pentru că astfel ne ajutați să ajungă la cât mai mulți cititori.

3 răspunsuri la „Cum producem noi fagurii cu miere crescuti direct in borcan”

 1. Salut. Se pare ca ma voi procopsi cu 10 stupi. Inutil sa spun ca nu am cea mai vaga idee despre cum sa fac sa supraviețuiască pana la anul. Ceva sfaturi ar fi binevenite.

  1. Salut Flaviu,

   Intra aici si vezi daca iti pare interesant: http://marianstoica.ro/abonare
   Ofer un material gratuit dedicat exact celor care vor sa inceapa aceasta activitate, dar nu sunt foarte siguri ca e pentru ei.
   Astept sa imi scriii cu ti s-a parut 🙂

   PS. Incearca sa te abonezi cu o alte adresa decat cea de yahoo, una de email de exemplu. Pe adresele de yahoo nu vin unele emailuri.

Ai ceva de spus? Înțeapa aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.